Linux, Ubuntu en osm2pgsql

De Windows-versie van osm2pgsql (voor conversie van OSM-bestand naar Postgis database) werkt al enige tijd niet meer goed. Downloaden is een probleem en een werkende versie leverde hele rare lijnen op of veel te weinig lijnen. Dus besloot ik het over de Linux-boeg te gooien. Dat ging wel, maar niet zonder slag of stoot.

Ik had al enige tijd geleden Ubuntu (14.04.05 LTS trusty tahr) versie op een oude PC staan.

2 Gb intern geheugen, 3Gh Intel Pentium processor en 2 harde schijven van ong. 700 Gb.

Met een toetsenbord en muis aan mijn Linux PC kon ik met de nodige ‘sudo apt-get’ commando’s Postgresql en osm2pgsql installeren.

Daarna wilde ik eigenlijk via Extern Bureaublad de vorderingen van osm2pgsql volgen, alleen ik kreeg geen verbinding. Totdat bleek dat ik eerst een lichtgewicht 2D Desktop omgeving moet installeren: XFCE.

(Ik laat de installatie commando’s even voor wat ze zijn. Die zijn op talloos veel websites te achterhalen)

Na installatie, gewoon via Extern Bureaublad van Windows 10 via RDP inloggen en … gelukt! Osm2pgsql gestart en Ubuntu begon vrolijk te pruttelen…. Na een dag en een nacht, bleek echter de RDP-sessie afgesloten. Opnieuw aanloggen en …. een nieuwe sessie, weg vorig scherm/sessie!

Gelukkig vond ik deze link: https://techcatalystblog.wordpress.com/2016/07/16/how-to-easily-setup-remote-desktopxrdp-in-linux-mintubuntu/

waarbij onderaan een aanwijzing stond om de onderbroken sessie weer opnieuw te starten. Alleen de vermelde port is niet 5901, maar 5910. Een tikfout?

Na bijna 48 uur en twee keer opnieuw aanloggen met port 5910, kwam eindelijk de melding op het RDP-scherm dat de conversie voltooid was. Ik had mijn felbegeerde postgis database!