Neutraal Moresnet

Een interessant boek over Neutraal Moresnet. het vroegere ministaatje ten zuiden van Vaals, leidde ertoe dat ik de grenzen van Moresnet eens precies ‘in kaart’ wilde zien. Een shapefile is niet zo gemakkelijk te vinden. Wat wel te achterhalen is, zijn de grensstenen, die nog steeds in het veld staan en die op een kaart weergegeven, de grens prima aangeven.In mijn Openstreetmap database zijn er een paar te vinden (tag: historic= ‘boundary_stone’), maar lang niet allemaal. Misschien dat deze recent zijn ingevoerd in Openstreetmap? Oplossing is weer gebruik maken van de OSM Overpass API zoals beschreven in het vorige artikel. De query data parameter is dan:

[timeout:1500];(relation["name"="Grenzsteine Neutral-Moresnet"];node(r)->.nodes;);out;

Kortgezegd geef je een relatie op en haalt daar de individuele leden uit.

Via FME wordt de geretourneerde XML weer omgezet naar en GPX bestand met punten.

In QGIS worden deze geïmporteerd en zie: de taartpunt, want die vorm heeft het vroegere Moresnet, is duidelijk zichtbaar. De punt was vroeger onderdeel van het niet drie- maar toen dus vierlandenpunt. De weg die door Kilnis loopt, markeert de zuidgrens. Leuk toch?

Moresnet grenzen