OSM selectie Nederland verruimen

Wie weleens de openstreetmap (OSM) data van Nederland downloadt via geofabrik.de, met de bedoeling deze te converteren naar de postgresql database, loopt al snel tegen de grenzen op. En dan bedoel ik: een regiokaart van Winterswijk blijft ten oosten en zuiden van de stad maagdelijk wit, ten teken dat we in Duitsland zitten. Idem dito ten zuiden van Maastricht. Voor een gemiddelde kaartgebruiker niet te doen, die wil die grens over!

Individuele landen zijn prima te downloaden, maar verwacht dan geen data 1 meter over de grens. Alternatief is downloaden van Nederland, België en Duitsland, maar dat zijn evenzovele conversieklussen. Tijdrovend.

Beter is het gebruik van een Europe download pbf file van 15 Gb (!). De download van geofabrik.de duurt lang en moet zeker met behulp van een hashcheck programmaatje na download gecontroleerd worden op integriteit.

Heel Europa is niet nodig en met behulp van osmconvert.exe (downloaden!) kan je een uitsnede maken. Voer osmconvert.exe uit via de windows cmd popup en volg de aanwijzigingen op. Belangrijkste vraag is de lokatie van de linkeronderhoek (ik heb opgegeven: 1.902, 50.662 en de rechterbovenhoek (7.465, 53.665). Het resultaat is een kleinere PBF file maar met de grensgebieden!

Daarna importeer ik via osm2pgsql de pbf naar een postgresql database.